Wormen hobbypluimvee
De besmettingsdruk van wormen bij pluimvee kan onderzocht worden door mestonderzoek uit te voeren op blinde darm en hoofddarm mest of door middel van sectie. Een hoge besmettingsdruk remt de kippen in hun ontwikkeling en stoort het algemeen functioneren waaronder het eieren leggen. Bovendien vergroot het de kans dat kippen eerder ziek worden. Kippen die veel in hun eigen strooisel scharrelen met veel kippen per oppervlakte, hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een wormbesmetting dan ruim vrijlopende dieren.
Soorten wormen
Kippen kunnen kleine en grote spoelwormen bij zich dragen, respectievelijk Heterakis gallinarum en Ascaridiae galli. Daarnaast is de haarworm Capillaria spp. een worm die veel schade kan veroorzaken welke een indirecte levencyclus via de regenworm heeft. De lintworm Raillietina spp. bij kippen kan in combinatie met de haarworm de schade vergroten. Als laatste is de gaapworm Syngamus trachea een mogelijkheid. Echter blijkt deze in de praktijk vaak vals positief gediagnosticeerd doordat deze verward wordt met respiratoire ziekten. Dit geldt hetzelfde voor coccidiose, Eimeria spp. Vooral jonge dieren kunnen last hebben van een hoog coccidose besmetting voorkomend uit een hoog infectiedruk.
Dosering en behandeltijd
Bij koppels die veel op dezelfde plek blijven, is het nuttig om regelmatig wormonderzoek te doen. In de professionele houderij wordt een interval van 6-8 weken aangehouden voor ontworming. Advies voor hobby pluimvee koppels is minimaal 4 x per jaar de wormbesmetting monitoren. Flubendazol als werkzame stof is geregistreerd bij kippen voor ontworming onder de naam Flimabend® en Feedmix Fludoprex®. Uitzondering van gebruik van deze toediening is tijdens rui, flubendazol verstoort dit proces namelijk. De eieren kunnen tijdens de behandeling gegeten en geleverd blijven worden.
In het geval van een aangetoonde besmetting met spoelwormen (Ascaridiae en Heterakis) is de voorgeschreven dosering via het drinkwater (Flimabend®) 1,43 mg per kg lichaamsgewicht of 30 mg flubendazole per kg voer (Fludoprex®). Elke dag nieuwe oplossing aanmaken, de behandeltijd is 7 dagen.
Wanneer er Capillaria of Raillietina eieren of larven zijn aangetoond is een dubbele dosis of een verlenging van 7 dagen (totale lengte 14 dagen) aan flubendazole voorgeschreven.
Lees meer over het gebruik van Flimabend bij pluimvee onder het kopje Flimabend.